Workshops ontwikkeld door Veronica Vaes voor het TextielMuseum bij de tentoonstelling Cultural Threads


Voor deze workshops moet je je inschrijven: https://www.textielmuseum.nl/nl/agenda/workshops-op-zondag-cultural-threads

Foto: Josefina EikenaarINDIGO IMPRINTS  zondag 2 december 2018  |  3 februari 2019  |  7 april 2019
De techniek die tijdens deze workshops wordt toegepast is batikken. Dit is een techniek waarmee geweven stoffen met verf van een decoratie worden voorzien. Geïnspireerd op het met indigo gekleurde werk ‘Voyage’ van Vincent Vulsma verkennen we de mogelijkheden en de geschiedenis van deze eeuwenoude techniek.  
 
Typische afbeeldingen op Indo-Europese batiks zijn boeketten, illustraties van Europese sprookjes en illustraties afkomstig van Europees behang. De Indo-Europese vrouwen zijn de eerste die op industriële schaal batiks produceren. Zo bevorderen ze de verspreiding van batik naar andere gebieden. 
 
De kleine lap stof die je tijdens deze workshop bewerkt, kun je verwerken in of op een kledingstuk of bijvoorbeeld aan de wand hangen ter decoratie.  
 
Geschikt voor: jongeren en volwassenen
Prijs: € 22,50 (inclusief materialen, exclusief entree TextielMuseum)
Tijd: 13.30 tot 16.30 uur 
 
 
TURKISH RED zondag 6 januari 2019  | 3 maart 2019  |  12 mei 2019
Geïnspireerd op het werk Red Thread van Alem Aladogan ontdek je tijdens deze workshop de mogelijkheden van het verven met de natuurlijke, rode kleurstof: Turks Rood. Dit intensieve verfproces wordt uitgevoerd met de wortels van de meekrapplant. 
 
In de wandkleden die Aladogan ontwierp, verwerkte ze florale motieven uit de Ottomaanse textielkunst. Het fraaie handwerk, de kostbare stoffen en garens en de sierlijke motieven die zij in de Ottomaanse kunst aantrof, drukken niet alleen weelde, schoonheid en liefde voor het goddelijke uit maar zijn ook een reflectie van een machtig regime.  
 
Aan het einde van de workshop heb je een prachtig oranjerood wollen lapje voorzien van opgenaaide gouddraden, die je eventueel tot kussenhoes kunt verwerken. 
 
Voor deze workshop heb je een naaimachine nodig. Deze graag meenemen naar de workshop.
 
Datums:
Geschikt voor: jongeren en volwassenen
Prijs: € 22,50 (inclusief materialen, exclusief entree TextielMuseum)
Tijd: 13.30 tot 16.30 uur